Beurs Kopenhagen New York
Ticker GEN.CO GMXAY
Koers nu 1319 104.61
Koers 31 dec 2016 1173 82.91
% wijziging +12,4 + 26,2
52 weken hoog 1489 114.01
52 weken laag 970 74.51
Dollar in Deense Kroon 7.05 6.32
% wijziging – 10,4

On target

Tijdens de Genmab Investor Lunch heb ik gisteren in Grand Hotel Karel V in Utrecht weinig echt nieuws gehoord, maar de Chief Executive Officer Jan van de Winkel zei wel dat de diverse programma’s ‘on target’ lopen.

De verdeling van de aandelen naar het domicilie van de houders was als volgt:

Per 31 december 2015 Land Per 31 december 2016
36 Verenigde Staten 28
28 Denemarken 30
3 Zwitserland 3
11 Verenigd Koninkrijk 15
4 Nederland 1
4 Luxemburg 4
2 België 2
12 Diversen 17

Hieruit blijkt dat de aandeelhouders in de Verenigde Staten en in Nederland hun belang hebben gereduceerd, terwijl de Engelsen/Schotten respectievelijk de houders uit de “diverse landen” hun belang hebben uitgebreid.

Er gebeurt veel

Het feit dat er verder niet veel echt nieuws was betekent niet dat er niets gebeurt. Er gebeurt juist heel veel, maar dat zijn ontwikkelingen ‘in house’, waarover momenteel niet zo veel te melden is. De CEO zou er nu wel over kunnen vertellen, maar omdat het allemaal lange-termijn-werk is en en nog van alles fout kan gaan, wordt er nog nu niets over verteld. Dit gewoon om te voorkomen dat de aandeelhouder straks denkt: daar heb je nou al vijf keer enthousiast over verteld en nu kom je met de boodschap dat het niks wordt.

Cashmachine

Hij is er nog steeds van overtuigd dat Darzalex een regelrechte cashmachine zal blijken te zijn. Darzalex is inmiddels geïntroduceerd in de Verenigde Staen en in 23 landen in Europa. In het eerste halfjaar 2017 is er in Darzalex een omzet behaald van 554 miljoen dollar. Dit resulteerde in 454 miljoen Deense Kronen royalty tegen 168 miljoen een jaar eerder. Het ziet er nu naar uit dat de omzet van Darzalex dit jaar tussen de 1,1 en 1,3 miljard dollar zal uitkomen. En dat is een bedrag waar veel farmaceutische concerns van zitten te likkebaarden,

Een ander geneesmiddel Arzerra, waar de verwachtingen ook hoog gespannen waren  viel tegen. Arzerra is echter niet afgeschreven want er loopt nu een vergevorderd onderzoek om dit middel in te zetten voor de behandeling van Multiple Sclerose of wel het gevreesde MS.

De CEO signaleerde verder dat een aantal topmensen van andere bedrijven hebben besloten bij Genmab in dienst te treden, iets waarvan een aantal jaren geleden absoluut geen sprake was. Genmab is als onderneming duidelijk in aanzien gestegen.

Ruime kaspositie

Op een vraag van een van de aanwezigen waarom er de laatste tijd geen nieuwe samenwerkingsvormen meer worden aangekondigd was het antwoord dat Genmab het totale onderzoek liever zelfstandig doet, omdat dan de revenuen niet hoeven worden gedeeld en deze dus allemaal in eigen zak vloeien. Dat is het voordeel als je ruim bij kas zit, in feite een luxe probleem. Als je het ten minste een probleem wilt noemen.

Overname

Er kwam verder een vraag uit de zaal over de kans dat Genmab zou worden overgenomen. De CEO antwoordde dat hij die mogelijkheid nu niet hoog inschatte, omdat er dan een wel heel forse overnamepremie betaald zou moeten worden voordat de stakeholders VOOR zouden stemmen. En hij wil helemaal niet dat Genmab wordt overgenomen, maar ziet er wel een gevaar in dat wanneer de koers fors zou dalen er een farma-gigant een overnamebod zou kunnen doen. Als omstandigheid voor een forse koersdaling noemde hij een algemene beursmalaise ten gevolge van bij voorbeeld drie gelijktijdige aanslagen ‘à la Barcelona’.

De invloed van de dollar

Uit de eerste alinea van dit artikel blijkt dat de koers in Deense Kronen het minder goed heeft gedaan de notering in dollars. Dit is veroorzaakt door de daling van de dollar in die periode.

Fibonacci

Dan nog een waarneming met behulp van Fibonacci. Wanneer we op de stijging van 970 DKK in september 2016 naar 1489 DKK in maart 2017 een 38,2 % retracement projecteren dan komen we op 1291. Doen we dat in dollars dan zien bij de stijging van 75 in september 2016 naar 114 augustus 2017 dollar en een retracement van 23,6 % een target van 104.80, terwijl bij de stijging van 89 dollar in april 2017 naar 114 in augustus 2017 een retracement 38,2 % een koersdoel van 104.45 naar voren komt.

Dat zijn niveaus die aardig in de buurt liggen van de huidige koers.

Tankbeurt in de pitstop

Ik heb de indruk dat de aandeelhouders van Genmab nu de tank weer hebben vol getankt en dat ze de vuldop er weer opdraaien. Daarom heb ik mijn belang in turbo’s long Genmab nog wat opgehoogd.