Zacks Equity Research kwam op donderdag 3 augustus met een artikel met de titel

“Is a Surprise Coming for Galapagos (GLPG) This Earnings Season ?”

Op dat tijdstip had Galapagos zijn weinig spectaculaire resultaten al een paar dagen eerder bekend gemaakt, maar een week later kwam er wel degelijk een verrassing uit de bus.

Datum Koers Amsterdam % wijz. *)  Koers New York %  wijz.*)
9 aug Slot 62.63 73.17
10 aug open 70.31 + 12.3% 83.24 + 13.8%
10 aug hoogste 78.25 + 24.9% 84.68 + 15.7%
10 agu slot 67.83 + 8.3% 81.06 + 10.8%

*) dit betreft de wijziging sinds het slot van 9 augustus

En dat ging met een geweldige omzet gepaard, namelijk 3,8 miljoen in Amsterdam tegen normaal zo’n 400.000 en in New York 2,8 miljoen tegen normaal ongeveer 100.000 stukken.

Sindsdien gaat het kalmer aan omhoog, met gemiddeld wel met ruim een procent per dag.

Wat was de reden voor deze koersexplosie ?

De Telegraaf schrijft hierover:

Galapagos ligt op koers met de uitrol van uitgekiende medicijnen voor bijzondere kwalen. Beleggers beloonden het studieresultaat voor idiopathische longfibrose (IPF), een dodelijke ziekte. Galapagos concurreert met twee fabrikanten die met hun medicijnen voor deze ziekte een omzet halen van 800 miljoen euro. Deze concurrerende middelen remmen de ziekte alleen maar af en vertonen ernstige bijwerkingen, terwijl het middel van Galapagos, GLPG 1690, bij 12 patiënten een verbeterde longfunctie lieten zien en bij de controlegroep, die een placebo toegdiend kregen, verslechterde de longfunctie.

Galapagos is een Nederlands-Belgische biotech met een brede pijplijn waarbij een interessant aantal kandidaat-geneesmiddelen zich in een verre fase van ontwikkeling bevinden

  • filgotinib voor de behandeling van reuma
  • dit middel wordt ook getest voor de behandeling van de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa
  • filgotinib wordt getest voor de behandeling van uveïtis, dit is een groep oog-ontstekingsziektes
  • een middel voor Cystic Fibrosis of wel kortweg CF dan wel taaislijmziekte
  • en dan nu ook het middel voor idiopatische longfibrose

Longziekte

Op donderdag 10 augustus kwam Galapagos met het nieuws dat bijzonder positieve resultaten zijn bereikt in de ontwikkeling van een medicijn voor de dodelijke ziekte idiopatische longfibrose of IPF.

Na deze publicatie steeg de koers met bijna 25 procent, maar door winstnemeningen werd dit gereduceerd tot ruim 8 procent.

Heel belangrijk bij dit medicijn is dat Galapagos volledig eigenaar is van de verkooprechten, dus dat alle winst die met dit geneesmiddel wordt gemaakt in de eigen zak blijft.

Hoe lang is voorlopig ?

Verder is belangrijk dat Gilead, de Amerikaanse farma-gigant, een aanmerkelijk belang heeft in Galapagos, dat voorlopig niet mag worden uitgebreid. Hoe lang dat voorlopig is moest geheim blijven op het moment dat de afspraak gemaakt werd.

Galapagos wilde de zo geheten standstill bepalen op een periode van vijf jaar, maar Gilead had slechts één jaar in gedachten. Diverse analisten gaan er van uit dat er een periode van twee jaar is afgesproken. En die periode zou dan aan het einde van dit jaar afgelopen zijn. Dus dan zou Gilead vrij zijn om evnetueel een overnamebod te doen op Galapagos.

Overnamestrijd ?

Maar Gilead is niet de enige farma-gigant die in Galapagos een begerenswaardige prooi ziet. Daarom kan ook een ander concern, bij voorbeeld AbbVie, met wie ook een samenwerkingsbverband voor een bepaald kandidat-medicijn is afgesproken, een bod doen op Galapagos. In dat geval is Gilead ontslagen van zijn beperkende afspraak en zou een tegenbod kunnen uitbrengen.

Dat zou een interessante overnamestrijd kunnen worden, hetgeen natuurlijk koren op de molen is voor de korte-termijnbelegger. Maar ik ben er van overtuigd dat de belegger met een langere horizon meer gebaat is bij een zelfstandig voortbestaan van Galapagos.